Home staging: Tajomstvo dobrej realitnej kancelárie

Ak sa začnete zaujímať o predaj a nákup nehnuteľností, určite skôr či neskôr narazíte na výraz home staging. A ak náhodou nie, potom je to náznak, že ste asi nenatrafili na profesionálov, lebo práve home staging patrí k jedným zo základných predpokladov úspešného predaja nehnuteľnosti s maximálnym možným ziskom.


Čo je to home staging?

Jednoducho povedané, ide o estetickú prípravu nehnuteľnosti na jej predaj, s cieľom maximálne využiť a zároveň demonštrovať potenciál danej nehnuteľnosti. V praxi to znamená, že tak ako sa chystáme na rande, na ktorom sa snažíme vyzerať čo najlepšie, aj naša nehnuteľnosť si zaslúži podobnú prípravu. Práve kvalitne prevedený home staging dokáže výrazne urýchliť predaj nehnuteľnosti, zvýšiť počet záujemcov o kúpu a tým pádom aj zvýšiť predajnú cenu nehnuteľnosti. Štatistiky hovoria, že pri správne prevedenom home stagingu (a správnom postupe predaja), sa takéto nehnuteľnosti zvyčajne predávajú až o 6% drahšie ako tie, ktorým sa podobnej starostlivosti nedostalo.

Prečo je home staging taký dôležitý?

Ak odhliadneme od vyššie vymenovaných výhod, stále nám ostáva tá najdôležitejšia – ľudská psychika. Ľudia sa totiž rozhodujú emocionálne a podľa výskumov sa väčšina kupujúcich rozhodne v priebehu prvých ôsmich sekúnd. Prvý dojem je tak minimálne rovnako dôležitý ako na spomínanom rande. :-) Aj preto je mimoriadne dôležité, aby potenciálny kupec nevidel špinavé topánky v predsieni, neporiadok v izbách alebo temné priestory so zatiahnutými žalúziami.

Práve realitné portály sú často skôr prehliadkou všetkého, čo by malo ostať skryté než výkladnou skriňou, v ktorej si kupujúci prezerajú nehnuteľnosti v ich najlepšej forme. A práve to je úlohou home stagera. Pripraviť nehnuteľnosť tak, aby v nej potenciálni záujemcovia videli to najlepšie, čo sa z nej dá vyťažiť. Nezabúdajte, že ľuďom chýba v prvom rade predstavivosť a skôr dajú na svoje emócie ako na chimérickú predstavu, ako by asi ten byt mohol vyzerať, keby bol uprataný a vkusne zariadený.

V čom spočíva home staging?

Ako to už býva prakticky v každom odbore, najlepší výsledok dosiahne vždy profesionál. Aj preto je dobré nespoliehať sa len na vlastný vkus a dojmy. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že hlavnou úlohou home stagera je určiť, ktoré prvky interiéru sú najdôležitejšie a treba ich využiť, a ktoré práve naopak – dojmu skôr škodia. Neklamme si, obzvlášť staršie byty a domy netrpia núdzou o kúsky nábytku a obrazy, ktoré možno majú pre majiteľa veľkú emocionálnu hodnotu, ale väčšina návštev sa pri pohľade na ne strhne. Neprekvapte sa preto, ak sa home stager rozhodne, že nemalá časť nábytku pôjde preč.

Druhým a nemenej dôležitým prvkom je využívanie rôznych interiérových doplnkov ako sú vankúše, koberčeky, uteráky, štýlové prestieranie a podobne. Je často až neuveriteľné, ako dokážu práve takéto drobnosti zmeniť celkové vyznenie interiéru aj bez nutnosti rozsiahlej rekonštrukcie. Samozrejme, za predpokladu, že človek vie, čo robí. :-)

Aký je rozdiel medzi bytovým dizajnérom a home stagerom?

Je to pomerne jednoduché. Kým bytový dizajnér vám pomáha pri dizajnovaní vášho nového bývania, home stager sa snaží vytvoriť najlepší dojem z bývania, ktoré opúšťate. Ako však nájsť niekoho skutočne kvalitného? Najjednoduchšie je nechať to na realitnú kanceláriu. Ak si vyberiete skutočne kvalitnú, tak vám okrem množstva ďalších vecí zabezpečí aj službu home stagera, s ktorým už má skúsenosti a je s ním spokojná.

Zaujíma vás táto téma viac? Neváhajte nás kontaktovať, radi vám povieme, čo všetko robíme pre to, aby sme nehnuteľnosti našich klientov predali s maximálnym možným ziskom.



created by 2CREATE advertising