10 rád ako pripraviť byt na obhliadku

Príprava nehnuteľnosti na obhliadku patrí medzi najdôležitejšie fázy jej predaja. Rozhoduje totiž nielen o tom, či sa nehnuteľnosť predá alebo nie, ale hlavne o množstve peňazí, ktoré za ňu dostanete.Aj preto sme presvedčení, že v ideálnom prípade je dobré nechať prípravu na realitnú kanceláriu, ktorá by mala mať na tento účel najatého profesionála (určite si ho od realitnej kancelárie pýtajte). Kým on a realitná kancelária majú s podobnou prípravou desiatky až stovky skúsenosti, tie vaše sa asi budú rátať na jednotky kusov. A ako sa vraví, skúsenosti sú nenahraditeľné. :-) Čo však robiť v prípade, že ste sa rozhodli pripraviť si nehnuteľnosť na obhliadku sami? Držte sa našich rád!

1. Urobte generálny poriadok. A potom ešte raz.

Ak netušíte, kde začať pri príprave nehnuteľnosti na obhliadku, začnite tým najjednoduchším a zároveň najdôležitejším. Poriadkom. Nikto nestojí o to, vidieť pavučiny, nezametené rohy miestností alebo ochytané dvierka kuchynskej linky. Vaším cieľom je upriamiť pozornosť potenciálnych kupcov na pozitíva nehnuteľnosti a nie na prach pod posteľou. Tak nech tam nie je.

2. Čas na drobné, neustále odkladané opravy? Teraz!

Netesniaci kohútik, ktorý síce kvapká, ale dá sa to vydržať? Odstávajúca lišta na chodbe, ktorú chcete už mesiace prilepiť? Žiarovka v lustri, ktorá nesvieti, ale nevadí to, lebo je tam ďalších päť? Toto je ideálny čas na napravenie všetkých drobných restov, ktoré vaše bývanie má! Lebo pre vás je to drobnosť, ale pre niekoho to môže byť prvý podnet, aby začal hľadať aj ďalšie nedostatky. A to je nastavenie kupujúceho, ktoré nechcete.

3. Odstráňte čo najviac nábytku

Viete, prečo vyzerajú byty v katalógoch tak štýlovo a vzdušne? Lebo obsahujú len logické minimum nábytku! Urobte tak aj vy a zbavte sa všetkého, čo netvorí podstatu danej miestnosti. Čím viac nábytku sa vám podarí zbaviť, tým čistejšie a priestrannejšie bude vaše bývanie pôsobiť. Samozrejme, dajte si pozor na rozumnú mieru. Nezabúdajte, že nepredávate štyri steny, ale predstavu domova.

4. Nesnažte sa upútať farbami

Výrazné farby robia výrazný dojem. Ale často ten nesprávny! Nevraviac o tom, že chcete, aby sa kupujúci sústredili na pozitívny dojem z nehnuteľnosti. Aby v nej videli potenciál, ktorý má. Čo naopak nechcete je, aby špekulovali, čo vám to napadlo vymaľovať kuchyňu krikľavo zelenou a kúpeľňu na červeno. Ak teda máte vo svojom byte výrazné farby, premaľujte ich na niečo neutrálne.

5. Preč s rodinnými fotkami

Vaše rodinné fotografie sú vaším najväčším pokladom a aj preto ich máte plný byt? Rozumieme, ale pred prehliadkou sa ich zbavte. Nezabúdajte, že chcete, aby kupujúci vnímali byt ako ich budúci domov a nie ako váš. Navyše ide predsa len o náhľady do vášho súkromia, ktoré sú určené len vám a vašim blízkym.

6. Pozor na vône a ich opak

Všimli ste si, že ak vojdete do bytu niekoho iného, tak má vždy svoju špecifickú vôňu (v tom lepšom prípade)? Verte nám, že vaše bývanie nie je žiadnou výnimkou, len vy ho už s najväčšou pravdepodobnosťou necítite. Sústreďte sa preto na odstránenie všetkých potenciálnych zdrojov nepríjemných pachov, ale nesnažte sa ich prebiť umelými osviežovačmi. Nikdy neviete, ako to vypáli a či sa trafíte do vkusu kupujúcich.

7. Nech je svetlo! A čo najviac!

Nikto nechce bývať v tmavej kutici. Odtiahnite preto žalúzie a závesy a vpustite do bytu toľko svetla, koľko je len možné. Ak robíte prehliadku večer (čo vám neodporúčame, ale o tom nabudúce), využite možnosť vytvoriť atmosféru pomocou lámp a strategicky rozmiestnených svietidiel. Ak si trúfate, využite pokojne aj sviečky. Kúsok romantiky nájdete v každom z nás.

8. Nič tak nepomôže priestoru ako kvety a zeleň

Kvety sú asi najlepšia investícia v pomere cena/výkon nielen pri žehlení „prúserov“ s nežnejšou polovičkou. Stačí vhodne umiestnená váza s krásnymi kvetmi, kvetináč s peknou izbovou rastlinou alebo palma v rohu miestnosti a okamžite naberie celý priestor na útulnosti a sviežosti.

9. Urobte z kúpeľne wellness

Kúpeľňa je často achillovou pätou nehnuteľnosti. Obzvlášť v klasických slovenských bytoch je to často neútulný malý priestor, v ktorom sa každý zdržuje len nevyhnutné minimum času. Zmeňte to! Stačí vám pekná sada uterákov, ktorá bude ladiť s koberčekom, pár sviečok na vani a možno kvetina na vhodne položenom mieste (v tomto jedinom prípade môže byť aj umelá) a dojem bude okamžite iný.

10. Dôraz klaďte na prvý dojem

A na záver sme si nechali najdôležitejšiu radu. Nech už sa rozhodnete urobiť v rámci prípravy vašej nehnuteľnosti na obhliadku čokoľvek, vždy pamätajte na to, že nič nie je dôležitejšie ako prvý dojem. Predstavte si, že do svojho príbytku vchádzate prvýkrát - aký dojem vo vás zanecháva? Ak už takéhoto nadhľadu nie ste schopný, poproste o prvý dojem vášho úprimného známeho.

Ak by ste mali akékoľvek otázky alebo potrebovali poradiť, sme tu pre vás. Stačí nás kontaktovať a radi sa s vami stretneme na nezáväznej konzultácii. A nezabudnite, v našej kancelárii dostávajú návštevy ten najlepší cheesecake v meste.



created by 2CREATE advertising